tisdag 29 september 2009
IT och dess roll i ett framtidsperspektiv.
På 5 års sikt tycker jag ur ett medarbetarperspektiv att IT skall vara så naturligt att man kan använda flera olika komunikations möjligheter ex. mail, skype och chatt. Att IT-stödet i form av Hjärntorget används naturligt och dagligen vid lektionsplanering, schema, föräldrabrev, iup, ledningsinformation och fördjupning.
För våra barn i förskolan skall ITanvändandet vara naturligt och lustfyllt. Smartboard är ett utmärkt sätt för små barn att arbeta i grupp och även själv. Grovmotorisk träning kopplat till syn och känselintryck.samt den direkta responsen av att kunna spela, skapa sagor, rita och visa upp saker mycket utvecklande. Musik och kreativa/skapande ämnen är andra områden jag tror kommer utvecklas mycket i förskolan med hjälp av datorn.
I skolan kommer barnen ha en bred datorvana. Redan nu behärskar de flesta datorn bra. Att kunna nå information på Internet, vara källkritisk, kommunicera, använda kameror, streama musik och video är baskunskaper.
Det allra viktigaste är för barnen att dock attkunna använda sig av flera presentationstekniker ex. PowerPoint, webbsidor, bloggar m.m. för att synas, få feedback och dokumentera skolarbete.
/Niclas
måndag 28 september 2009
Bra mat i förskolan
Vi för livliga diskussioner på våra förskolor om matvanor. Serverar vi för mycket socker, salt, fett osv? På Fredagstomten och Redegatan använder vi oss av sunt förnuft vid måltiderna och har glass vid t.ex födelsedagar. Våra kokerskor är mycket duktiga på att tänka på tallriksmodellen, näringsinnehåll m.m.
På Svenska Livsmedelsverkets hemsida finns bra information och kloka råd både till föräldrar och pedagoger om mat i förskolan. Socker som ju är den näst senaste boven vårt energiintag (E-ämnen borde väl vara den senaste) bör enligt SLV tas bort i största möjliga mån på förskolan. Dock är 6-7% av barnens energiintag i form av socker under en dag ok tycker de.
Läs gärna broshyren "Bra mat i förskolan" och kommentera.
/Niclas
onsdag 23 september 2009
Föräldrakraft
Har precis tagit del av ett material om Föräldrakraft som är ett utbildningsprogram som hjälper till att stärka positiva uppfostringsstrategier. Programmet finns på flera platser i landet och Älvsborg driver också detta i år. Ett par pedagoger från området är handledare. Från oss är det Eva.
Läste pärmen med inspirationsmaterial och beskrivningar vad det hela går ut på och jag blev både inspirerad och intresserad, jättebra material!
Kursen behandlar t.ex gränssättning, beröm, kommunikation och förväntningar allt i positiv anda. Alltifrån förskolebarn upp till 11åringar tas upp. Kursen är såklart fulltecknad i år men förhoppningsvis startas en ny omgång i framtiden. Håll utkik!
/Niclas
måndag 21 september 2009
Skolutveckling med hjälp av IKT (och Smartboard).
Jag får ofta frågan om varför Älvsborg satsar så mycket på IKT. Befogad fråga tycker jag men att ställa IKT satsningar mot det mer traditionella sättet vi har att arbeta är inte helt rätt heller. Vi kan inte enbart snegla på läroplaner från förra århundradet ifall vi skall utveckla det livslånga lärandet.
Man kan lätt se att vinsterna med IKT i skolan och förskolan är enorma. Arbetsglädje, nyfikenhet, läs och skrivutveckling, logiskt tänkande, kommunikation, samarbete osv osv. är bara några av de positiva saker vi får ut av att arbeta med datorer, Smartboards och olika program.
På våra förskolor, Redegatan och Fredagstomten är Smartboardards det ”nyaste” i IKT väg och jag måste säga att jag tycker Smartboarden är helt fantastisk.
Om man börjar ur ett specialpedagogiskt perspektiv är vinsten grovmotorisk träning kopplat till syn och känselintryck.
För barn i allmänhet är det den direkta responsen av att kunna spela, skapa sagor, rita och visa upp saker mycket utvecklande.
Slutsats: Vi skall bli ännu bättre och arbeta ännu mer med IKT.
/Niclas
fredag 18 september 2009
Nationalencyklopedin för Mac
Ni som kommer åt Älvsborgs nät och har en Mac kan använda Nationalencyklopedin online enkelt genom att klicka på länken ni fått i ett mail från Lisbeth. Genom att använda länken slipper ni lösenord vid login. Jag skickar det till er på Fredagstomten och Redegatan i veckobrevet en extra gång. NE är helt suveränt att använda i förskola/skola när man behöver.
Trevlig helg!
Niclas
torsdag 17 september 2009
PIM examinator Ebba Johansson
onsdag 16 september 2009
Start och Stegvis
Nu är det snart dags för introduktion av vårt nya material "Start" för de mindre barnen. I morgon på Redegatan och på måndag på Fredagstomten presenterar Bitte och Angelica materialet. Det verkar riktigt bra!
/Niclas
"Start" Ett program för de allra
yngsta barnen på förskolan. Empati,
anknytning och socialt samspel
- Kommer våren 2009
Start är ett nytt program avsett att användas i förskolan för de yngsta barnen i åldrarna 1-3 år. Syftet med detta program är att skapa ett arbetssätt som underlättar och systematiserar förskolans arbete med att utveckla barns sociala och emotionella kompetens. Start kan ses som ett verktyg för förskolans måluppfyllelse. Programmet kan vara ett komplement till StegVis-programmet som tar vid från fyraårsåldern. Start fokuserar på områdena empati, anknytning och samspelsfärdigheter.
Programmet består av ett vägledningshäfte för pedagogerna och ett antal teman i separat häfte, att använda i mötet med barnen. Vägledningshäftet ger pedagogerna en grundläggande förståelse för syftet bakom olika teman och arbetssätt.
Temahäftet består av olika övningar i sociala och emotionella färdigheter som man kan samla barnen kring. Samlingarna syftar till att introducera och uppmärksamma barnen på de olika färdigheterna. Den huvudsakliga träningen i de olika färdigheterna får barnen i vardagslivets olika situationer på förskolan, där pedagogerna är med och visar på, påminner om eller förstärker olika färdigheter.
tisdag 15 september 2009
Föräldramöten
Jag besökte ett par föräldramöten i går kväll. Många frågor ventilerades och det var diskussionsvilliga och intresserade föräldrar och pedagoger på plats, utmärkt! Köket var förstås ett av samtalsämnena och även eventuella nybyggen samt influensan togs upp.
/Niclas
måndag 14 september 2009
webbmagistern
Stötte på en sida för de lite större barnen kanske 6år och äldre.
http://www.webbmagistern.se/
En sida med rättstavning, matte, vägmärken m.m. Ett lite kul komplement till vanliga skolböcker. Webbmagistern heter Birger :)
/Niclas
IKT projekt
fredag 11 september 2009
Tips för dig som arbetar i förskolan och skolan från Utbildningsradion UR
Hittade följande bra länkar (på Älvsborg- ITiden)
/NiclasFörskoleteman
Här hittar du som är verksam eller blivande förskolepedagog tips på produktioner från UR som du kan använda för din egen fortbildning och i ditt dagliga arbete med barnen.Språkutveckling
Matematik
Hur funkar det?
Barnböcker
Superanvändarutbildning dag 2
torsdag 10 september 2009
Superanvändarutbildning
tisdag 8 september 2009
Fina fisken
Det blir en hel del litteraturläsning i mitt arbete. T.ex "Arbetsmiljölagen" och "Diskriminerad, trakasserad kränkt?" och "Att leda lärprocesser". Tunga men nyttiga titlar!
Igår fick jag en bok till från en av mina pedagoger. "Fina Fisken" av Ken Blanchard. Den handlar om att bygga upp förtroende, betona det positiva och avleda negativ energi. En toppen bok! Jag sträckläste den det finns mycket vi kan applicera på förskolans verksamhet. Vi fastnar ofta lätt i negativa saker istället för att lyfta fram och fokusera på det som är bra.
/Niclas
måndag 7 september 2009
Bygget
Byggmötet i fredags var givande. Planerna och förberedelserna fortsätter både för Fredagstomten och vid rondellen utanför Citrusgatan.
För Fredagstomtens del är just nu varutransporter samt kök och utemiljö extra viktiga frågor. Arkitekterna får skissa vidare så tar vi ställning till ifall planerna kan genomföras när vi ser resultatet. Det finns en Göteborgsstandard för förskolebyggen som man utgår ifrån och kan modifiera efter behov. Återkommer med mer information när det kommer.
Bästa infolänken ang. Nya influensan just nu är enl. Göteborgs Stad:
http://www.smittskyddsinstitutet.se/nyainfluensan/
Ha det bra!
Niclas
fredag 4 september 2009
Byggplaner
I eftermiddag är det dags för ett förberedande byggmöte. Det skall planeras två nya avdelningar på Fredagstomten. Hur snart det blir är osäkert. Det finns många förskolebyggnader att inspireras av t.ex. Heljereds förskola i Mölndal/Kållered. Kika gärna på deras ritningar (Klicka på bilden).
Trevlig helg
/Niclas
torsdag 3 september 2009
Information till Föräldrar
2009-09-01
Till föräldrar med barn och elever i Älvsborgs kommunala förskolor och skolor
Information om Älvsborgs förskolors och skolors handlingsberedskap inför en eventuell pandemi
Om en pandemi bryter ut kommer vi i så stor utsträckning som möjligt att användas oss av de kommunikationskanaler som vi använder idag, dvs. hemsidor, e-post, telefonkedjor och informationsbrev.
Det är viktigt att alla hjälps åt så att förskolan och skolan har uppdaterade telefonnummer, mailadresser osv. till alla föräldrar.
I ett akut läge kan förskolan eller skolan snabbt behöva nå er för att informera om exempelvis begränsad öppettid eller behov av en snabb stängning av verksamheten.
Verksamheten
Ambitionen är att verksamheten så långt som det är möjligt ska pågå som vanligt under en pandemi. Vid ett stort bortfall av medarbetare kan vi tvingas att antingen omorganisera så att barn och elever kommer i nya klasser/avdelningar, begränsa öppettiderna eller i värsta fall stänga helt. I skolan kan uppdraget även förskjutas mot tillsyn om den vanliga undervisningen ej kan upprätthållas.
Vad kan föräldrarna göra?
Barn och elever som insjuknat i influensa ska vara hemma tills de är symtom- och smittfria. (Se bifogad info från Västra Götalandsregionen).
Betona vikten av att regelbundet tvätta händerna.
Planera för att er förskola kan bli tvingad att stänga. Kan ni föräldrar organisera er själva på något sätt?
Hur förbereder sig de kommunala förskolorna och skolorna?
På varje enhet påbörjas i dagarna ett arbete med att planera för informations- och kommunikationskanaler vid en pandemi samt hur en verksamhet med betydligt färre medarbetare (troligen även med färre barn och elever) ska kunna upprätthållas. Information om hur varje enhet planerar kommer efterhand att skickas ut till er föräldrar. Barn och elever informeras i skolan både kring skyddsåtgärder för att undvika att få influensan men även om hur det kan bli om en pandemi bryter ut.
I skolan kommer skolsköterskorna att få en viktig roll både när det gäller planeringen på skolan och i kontakter med elever och föräldrar.
Anders Andersson
Verksamhetschef Barn och Ungdom
tisdag 1 september 2009
Hjärntorget
Fick en bra länk som är användbar ifall du söker bilder, värd att besöka:
http://compfight.com
/Niclas